donderdag 30 april 2009

JR/SR

met kinderen van het 6de leerjaar uit Basisschool De Dialoog
Opzet
Mensen hebben verhalen. Mensen hebben herinneringen. Iedereen heeft iets te vertellen en vele verhalen zijn verrassend herkenbaar.Verhalen en herinneringen zijn opgebouwd uit woorden. Niets is zo fijn als die woorden te kunnen delen met anderen. Zonder zich iets aan te trekken van leeftijd of cultuur, tijd of afkomst…Uit een vorig project leerden we dat kinderen met senioren samenbrengen een interessante uitdaging is…
Gedurende oktober, november en december 2008 brachten we 8 jonge senioren samen met 16 jonge kinderen om naar mekaars verhaal te luisteren.
Elke maand stond in het teken van een ander onderwerp: spelen, bang zijn en uiteindelijk een groot afsluitfeest mét toonmoment. Zowel de kinderen als de senioren kregen deze thema’s ruim op voorhand meegedeeld zodat ze er konden over nadenken. De kinderen werden in de klas voorbereid door voor te lezen, te filosoferen en er samen met een jeugdauteur gedichten over te schrijven. Elke maand spraken we een datum af, kwamen we met de kinderen naar het buurtcentrum en maakten er een gezellig vertelmoment van. De verhalen van de senioren werden door de kinderen vastgelegd met de camera, een digitale recorder en genoteerd op pencomputers. In ruil voor hun woorden, kregen de senioren elke keer van hun twee junioren, een verrassend gedicht cadeau!
Tijdens deze drie maanden wisselden ze bovendien niet alleen ervaringen uit en praatten ze over spelen en over bang zijn, maar ook nog over heel wat andere zaken. Er werden kleine geschenkjes uitgewisseld en samen geknikkerd.

Begeleiding: Daniel Billiet, Peggy thienpont, Jurgen Roegies en Ingrid Antheunis
Dank aan: Meester Denis, Brigitte Remue (buurtcentrum Bloemekenswijk), Hilde Lambert (dienstencentrum De Boei), de senioren (Annie, René, Linda, Claire, Nadine, Kiem, Gaston, Martine en Brigitte) en de kinderen van het 6de leerjaar van basisschool De Dialoog


Interessante momenten
- de ‘klik van herkenning’ zien tussen verschillende generaties en culturen
- de kracht van verhalen
- de kracht van het informele: werken buiten een ‘schoolse’ context “boeiend om te zien hoe er met een totaal andere werkwijze ook positieve resultaten bereikt worden. In de normale klaswerking weten de kinderen dat alles wat ze doen voor punten is, bij jullie valt die druk weg en werken ze relaxed. Ze ervaren het haast als een spel en werken daardoor toch anders”
- het gebruik van ICT-materialen. “Verbaasd hoe snel de kinderen die nieuwe technieken overnemen!”
- de gigantische sprongen voorwaarts die de kinderen maakten bij het omzetten van het kinderboek in een dramastukje voor op het toonmoment

Tips voor collega’s
- betrek de kinderen van bij de start bij de zin van het project, het ‘waarom’ je een project met hen wil doen en geef hen inspraak
- stel realistische verwachtingen, zowel naar jezelf, de externe partners als naar de kinderen toe
- neem ruim tijd om de onderwerpen ‘body’ te geven: filosofeersessie, vragen opmaken onder begeleiding, teksten ruim op voorhand schrijven, achtergrondmateriaal bestuderen, creatieve verwerking,... Laat indien nodig, eerder een thema wegvallen, dan vast te houden aan je vooropgesteld plan.

Valkuilen
- overschatten van kinderen in hun werktempo
- als externe begeleider: nog te onduidelijke afspraken met de leerkrachten en directies
- overhaast aan het werk gaan doordat je gefocussed bent op het resultaat en niet op het proces
- het monteren achteraf duurde erg lang, er was veel voorbereiding nodig om alles klaar te zetten, dit is niet echt realistisch als je er alleen voor staat. Er was ook te weinig tijd om de kinderen alles zelf te laten doen vb. het scannen en de fijne afwerking van de montages waardoor je de neiging hebt om zelf in- of bij te vullen.

Reacties van de kinderen
“We wisten niet dat oude mensen zo grappig konden zijn.”
“Wow meneer René kan wel goed knikkeren hoor!”
“Waarom is dit project al gedaan?”

Om te kijken:

JR/SR interview SPELEN met senior Anita

Junior-Senior - Spelen from Digitale week PBD on Vimeo.




JR/SR interview BANG ZIJN met senior René

Interview Junior-Senior Bang zijn from Digitale week PBD on Vimeo.



Om te luisteren:

JR/SR interview SPELEN met senior Brigitte

spelen.mp3



Om te lezen: een boekje met gedichten en interviews